Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

Световна седмица на кърменето 1 - 7 август 2017 г.

 

 

 

От 1 до 7 август 2017 г.  за 25-ти пореден пътсе отбелязва Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ

 

 

Тази година Световната седмица на кърменето ще премине под надслов

 

 „Подкрепяме кърменето заедно“

 

            Акцентът на Световната седмица на кърменето е върху това как с обединени усилия можем да работим по-добре за общото благо. Необходими са нови, работещи партньорства и политическа, медийна и обществена подкрепа, за да може кърменето да заеме своето място като най-добрия избор за храненето и развитието на бебетата. Институциите, медицинските специалисти, доброволческите организации, цялото общество – всички заедно играят ключова роля в подкрепата на майките.

 

            Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната средаи икономически изгоден.

 

Необходими са спешни мерки, които да защитават, подкрепят и насърчават кърменето. Целта е до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да насърчават изключителното кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50% от бебетата. За да се постигне тази цел са необходими общи усилия на всички заинтересовани страни.

 

 

 

Защо една жена трябва да кърми своето бебе?

 

 

Кърменето е продължение на връзката майка-дете след раждането. То дава възможност за тесен и системен контакт между тях, което се оказва особено благоприятно върху физическото и нервно-психическото развитие на детето. Препоръчва се кърменето да продължи поне през първите 12 месеца, а след това – колкото дълго имат желание.

 

            Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота. Неслучайно много специалисти я определят като „бялата кръв”. Подобно на кръвта, кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, а също и да унищожава различни болестотворни агенти, с които бебето влиза в контакт.

 

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека, понеже кърмата предава на бебето майчините антитела срещу болестите. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

 

 

 

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.